AZ EMBER GYERMEKE

...avagy egy újabb borúlátó jövőkép

 

... de a legjobb fajtából. Szeretem az ilyen "hiteles" fajta futurisztikus elképzeléseket, melyek nem azt mutatják milyen rohadtul nagyon el fog uralkodni rajtunk a technika. E film szereplői is úgymond együtt élnek vele, ahogy mi. "Örömmel" tapasztalom, h terjedőben van "a vér fröccsen a kamerára" helyzet... nehogymá' úgy érezze a néző, h ő, a külső szemlélő, a biztonságos kis moziszékében nem része a történetnek... egy nagyon látványos és hatásos módja annak, h berántsuk a filmbe a nézőket is!!!
Ami még szintén nagyon tetszett az a film úgymond "morális" tanulsága: az emberi élet törékeny és fontos mivolta ... ugyanakkor hihetetlen, ahogy azt a film is bemutatja, h még így is halomra gyilkolják egymást a népek. Egy újabb ékes bizonyítéka annak, h társadalmunk a vesztébe rohan.
Gyönyörűen rendezett és FÉNYKÉPEZETT film, tényleg értelmes gondolatokat boncolgat kiváló színészekkel, közülük kiemelkedik a főszereplő Theo, azaz Clive Owen és a mindig zseniális Michael Caine.
A rendezői székben Alfonsó Cuarón ül, én ezt a filmet láttam tőle elsőként, de állítólag korábbi filmjei is szenzációsan jók. Az Anyádat is-hez még sajna nem volt szerencsém, a Potter-kölök meg naon nem érdekel, mindenesetre az tény, h bőven van még benne 'póver', nagyon tud! ... hajrá!

De a számomra legeslegfontosabb dolog a film kapcsán az operatőr-zseni, Emmanuel Lubezki!!!! Ha rendezők közül Martin Scorsese az, akit díjazni kéne, h végre értelme legyen az Oscarnak, akkor az operatőrök közül ezt a szerepet Chivo tölti be. Zseniális és a legjobb operatőr (persze csak Koltai Lajos után).

Sz'tem 95%... hát persze, hogy az!

 

U.i.: bár a legjobban mégis a film előtt látott trailerért lelkesedem - még akkor is, ha már vagy ezerszer láttam... igen, A parfüm... :-)

Write a comment

Comments: 0