ARTÚR ÉS A VILLANGÓK

Egy újabb hatalmas köszönet a VOX mozimagazinnak a premier előtti vetítésért!!!

 

...avagy Luc Besson lenyomja Shreket!

 

Nyugi, nem őrültem meg! Tisztában vagyok vele, h az Artur sem bevételekben, sem népszerűségben nem fogja elérni azt, amit a zöld ogre, de az is biztos, h szerény és roppantul szubjektív véleményem szerint emberi szavakban nem kifejezhető, h e film mennyivel jobb... miért pont Shrekkel hasonlítok?

Igazáán én sem tom, de talán rendezőnk testalkatilag lassan megközelíti Shrek méreteit :-) ... bár talán mégis inkább Piedonére hajaz ...

Az Arthur és a villangók (elég hülye magyar cím, de végülis tökmindegy) egy harmadrészt élőszereplős, kétharmadrészt animációs film. Ez Luc Besson első ilyen jellegű filmje, saját sikerkönyvéből. Állítása szerint az utolsó rendezése, mivel már jóval korábban kijelentette, h csupán tíz filmet fog rendezni.

Legnagyobb bánatomra. Luc Besson a legnagyobb élő francia filmrendező (mivel Francois Truffaut ugyebár már meghalt :-( ... ).
Mindeneseztre kiskaput és vígaszt jelenthet számomra és Monsieur Besson többi rajongója számára a tény, h az Arthur egy háromrészes könyv, így reményeim szerint még azokat is vászonra viszi a mester.

De jelen filmre visszatérve: azt kell, h mondjam én nem tudok semmiféle elfogulatlanságot produkálni Luc Besson felé, így hát meg sem próbálom.

Csodálatos álomvilágot teremtett, melybe Arthur a nagypapáját és a titokzatos kicset keresve csöppen. A legszebb az egészben az, h a nap, amikor megnyílik az átjáró, a holdtölte napja, az pontosan augusztus ötödike. A születésnapom!!!! A nap, amikor Artur átlép a villangók csodálatos világába.

A film animációs része egészen lenyűgöző. Színes, ötletes, és persze mindenekfelett EREDETI! Lassan már kezd telelenni a hócipőm az ocsmányabbnál ocsmányabb rajzfilmfigurákkal, mint pölö a hamarosan mozikba kerülő Surf's up!, de Luc Besson bebizonyította, h igenis van új a Nap alatt.

Gyönyörű film, humoros, színes, érzékeny... tényleg, minden bennevan, amit én a mozivásznon látni szeretek, és ezt a francia filmrendezők, név szerint Jeunet, Truffaut és persze Besson mindenkinél jobban tudják.

Úgyhogy sz'tem 100+1% a minumum!!!

U.i.: sajna az eredeti szinkronhoz nem volt szerencsém, de a magyar változatból mindenképp kiemelendő a zseniális Széles Tamás, aki Malthazarnak kölcsönzi a hangját (eredetiben David Bowie, ugyebár).

Write a comment

Comments: 0