A TÖKÉLETES TRÜKK

... avagy a trükkös fiúk!

 

Imádom Christopher Nolant. Bár roppantul szégyellem, hogy a otnemeM előtti filmjét a Followingot még nem láttam, mégis, úgy gondolom, zseniális a fickó. Eredeti, stílusos és saját forgatókönyvei esetében hihetetlenül csavaros is. Eddigi tapasztalataim alapján, tulajdonképpen nem olyan filmek ezek, amiket nem lehetne kibogozni. Nem célja... elgondolkodtat, persze... nem enged csak "lazítani" a moziban, nem enged kimenni a teremből (már aki szokott) ... de mindezekmellett első nézésre kibogozhatóak, filmjei mégis újbóli meg újbóli megnézésre késztetnek. Na ez a művészet!

A The Prestige, azaz A tökéletes trükk, maga is egy tökéletes bűvészmutatvány... ahogy az a film végén ki is derül apró flashbackekben felvillantva egyes kulcsfontos részeket - amikből pedig van bőven.
A szereposztás parádés. A két életre-halálra rivalizáló bűvészt Hugh Jackman és Christian Bale alakítják. Én előbbit szeretném kiemelni, még akkor is, ha Bale karaktere sokkal "hálásabb" szerep. Én végig Angierrel szimpatizáltam a film nézése közben...

Mellettük feltűnik a nagymester, Cutter szerepében Michael Caine-t láthatjuk, Tesla-t, azaz Edison nagy ellenfelét, :-) pedig nem más, mint David Bowie és Andy Serkis is, akit - nem tudom miért - de jobban szeretek CGI nélkül.... :-?

A nő szerepek, mint minden rendes bűvészmutatványban, itt is inkább csak a külsőségekre korlátozódnak. Mármint, nem azalakításokat becsmérlem, azokkal nincsen baj! Oliviát, a bűvészsegédlányt a szöszke Scarlett Johansson, míg Alfred feleségét Piper Perablo kelti életre.

A film végének ismeretében csak annyit mondanék, ha ugyan egy-két perccel előre meg is jósolható a fordulatok közül néhány, mégis végig meglepő tud maradni.

És miért olyan zseniális? Mert minden kérdésre megadja a választ, amit felvetett... mégha nemis közvetlenül, szájbarágósan. Ami pedig a legszubjektívebb az egészben, hogy a végén kit is tartunk majd a tehetségesebb bűvésznek...

Bár vannak fenntartásaim a magyar címmel kapcsolatosan, a film viszont abszolút tökéletes. Sz'tem simán 100%!!!!!!!!!!!

Write a comment

Comments: 0