BŰNÖS VISZONYOK

... avagy ütközések, szívből, igazán!

 

Mindenek előtt újabb köszönet a VOX mozimagazinnak a premier előtti vetítésért!

 

E két filmre emlékeztetett engem leginkább Anthony Minghella legújabb filmje. Három nagyszabású regényadaptációja után most visszatért oda, ahonnan indult. A szerényebb kiállítású, sokkal inkább az érzelmeket és az emberi kapcsolatokat boncolgató szerzői filmekhez. A Breaking & Entering, azaz a Bűnös viszonyok is e témát taglalja. Minghella bevallottan kedvenc témája ez, az emberi kapcsolatok bemutatása. Aki hozzám hasonlóan minden eddigi filmjét látta, nem is lepődik meg ezen. Akármit is visz vászonra, mindig különösen nagy gondot fordít rá. Én személy szerint Az angol beteg után szerettem bele a stílusába, de máig legnagyobb kedvenc filmem tőle a Truly Madly Deeply, Alan Rickman és Juliet Stevenson lehengerlő párosával. Utóbbi e filben is felbukkan, pszichiáterként. A filmet nézve sok apró momentum emlékeztet Minghella korábbi filmjeire, ezek közül persze számomra a legkedvesebb a róka, aki kicsit olyan szerepet tölt be itt, mint a Truly Madly Deeply-ben a patkányok.

A színészi alakítások is egészen kiválóak, különösen a főszereplő Will-t alakító Jude Law, de az Amirát játszó Juliette Binoche és Liv, Robin "Jenny" Wright Penn is fantasztikusak. Szerintem semmi baj Juliette Binoche akcentusával, bár tény, hogy bosnyáknak hitelesebb lett volna egy bosnyák színésznő, de ő meg lehet, hogy színészként nem lett volna elég jó. Személyes kedvencem ígyis-úgyis Martin Freeman marad, aki az Igazából szerelem, meg a Galaxis útikalauz... óta ezúttal szakállt növesztett (de még így is nagyon jóképű :-).

Még egy picit visszakanyarodnék az alcímemhez, azaz miért is jutott eszembe az ütközések? Ahogy Los Angeles, úgy London is különböző nemzetek olvasztótégelyévé vált az útóbbi években, évtizedekben. Ezt már a Truly Madly Deeplyben is láthattuk, de inkább csak mellékszálként. Jelen filmnek viszont fő témája ez, pontosan ezért is van olyan nagy jelentőssége annak, hogy Londonon belül is a King's Cross a fő helyszín, mely világok találkozóhelye a városon belül. Csakhogy míg Paul Haggis magára a rasszizmusra hívja fel a figyelmet, úgy Minghella sokkal inkább az emberi szív és lélek rejtelmeire kíváncsi.

Számára sokkal nagyobb bűn az, ha valakit a lelkében sebzünk meg, mint ha kirabolnánk...

Szóval összegezve, nagyon jó a film. Szerintem mindenki megtalálja benne azt, amit keres, na jó, a horror-rajongók talán mégsem, viszont vannak benne igazán szépen megkomponált jelenetek, jó párbeszédek és vicces "beszólások", remek színészi alakítások, és azt hiszem a történet sem hagy senkit hidegen, mert többé-vagy épp kevésbé, az emberi kapcsolatokban azért mindannyian érintettek vagyunk.... nemdebár?

Szerintem erős 90%-os film!

Write a comment

Comments: 0