HOLLYWOODLAND

... avagy Superman halott. Legenda születik.

 

Hollywood és az ő sötét oldala. Sztárok, feltörekvő csillagocskák, bűnözők, gyilkosságok és persze itt is jelen van a maffia. A film George Reves, a legendás tévés Superman rejtélyes öngyilkossága körül kapirgál, felelevenítve a színész életének fénykorát, sztárságát, és végzetét. A beskatulyázást.
Alakításáért Ben Affleck Velencében elnyerte a legjobb színésznek járó Volpi-kupát. Rendben is van, amit csinál, jól játszik, de én mégis inkább Adrien Brody-ra hívnám fel a figyelmet. Azon kevés színészek közé tartozik, akik nem díszből kapták az Oscar-díjat. E szerepében, akárcsak Leonardo diCaprio a Véres gyémántban, Adrien újra élővé varázsol egy már szinte halottnak hitt karakter-típust. A magánnyomozót. Fantasztikusan csinálja. Segítségére van ebben egy remekül megírt forgatókönyv is, mely a szituációkat és a szereplők egymáshoz való viszonyát játszi könnyedséggel vázolja fel előttünk a legkevésbé sem erőltetett, igazán természetes dialógusokban.
A Brody által játszott Louis Simo már egy modernebb kor gyermeke. Annak ellenére, hogy időben nem sok telik el a két történet, azaz George Reeves tündöklése és bukása közt, a rendezői szándéknak megfelelően, mégis érezhetjük, mennyivel nyílttabbá, zajosabbá és lazábbá kezdett válni a világ mire Louis Simo belekezdett a nyomozásba.
Adrien Brody és Ben Affleck mellett feltűnik még a kiváló Diane Lane is, Toni Mannix, az MGM nagyhatalmú főnökének, Eddie Mannix (Bob Hoskins, zseniális) feleségeként, valamint a Prison Break Veronicája, Robin Tunney is, George menyasszonyának szerepében.
Minél jobban elmerül az ügyben Louis, annál gyanúsabbá válik mindenki, de különös módon, annál inkább elképzelhetővé számára az öngyilkosság gondolata is...

Jól sikerült, kellemes hangulatú és az ötvenes-hatvanas évek Hollywood-ját (legalábbis innen úgy tűnik) hitelesen megfestő filmről van szó. Egy feltörekvő, talán tényleg tehetséges színész története, aki csapdába kerül, miután eléri azt, amit szeretett volna: híressé vált, de...

Szerintem: 80%...

Write a comment

Comments: 0