FELFORGATÓKÖNYV

... avagy a Harold Crick-show

 

Ismételten köszönet VOX mozimagazinnak a premier előtti vetítésért!

 

Úgy gondolom, alapjában véve kétféle filmrendező létezik. Az egyik jó suszterként megmarad a kaptafánál, és csak egy-két műfajban alkot, nem nagyon kirándul. A másik épp ellenkezőleg. Lázasan keresi az újabb és újabb bizonyítási lehetőségeket mind másabb és másabb zsánerekbe kalandozva. Bár meggyőződésem, hogy előbbit igazán jól művelni az igazi művészet, elég csak Milos Forman életrajzi vagy Martin Scorsese maffiafilmjeire gondolni, mégis ez utóbbi kategóriába is nem egy kiváló rendező tartozik. Jelen filmünk rendezője, Marc Forster szintén. Első nagy dobása a kiváló Szörnyek keringője (benne a még kiválóbb Billy-Bob Thorntonnal) volt, majd mesére váltott, hogy megtalálja Sohaországot Johnny Depp és Kate Winslet segítségével, aztán a thriller műfajában merült el az Ewan McGregor és Naomi Watts főszereplésével készült Maradj! című filmje kapcsán. Ezúttal pedig Charlie Kauffman nyomában lohol. A történet egy rettenetesen unalmas kisemberről, Harold Crickről szól, az élete legjobb alakítását nyújtó Will Ferrell megformálásában, akit unalmas kis életéből egyszercsak egy szokványosnak tűnő reggelen egy női hang zökkent ki a megszokásból. Az illető folyamatosan kommentálja minden tettét, egyfajta narrátorként mesél róla. Ez persze Haroldnak nagyon nem teszik, olykor zavarónak máskor, pedig zavarba hozónak érzi. Aztán különös dolgot hall. A nő a közelgő haláláról beszél. Elkezdi hát kutatni mi is történt vele, hogy megakadályozhassa a halálát, főképp azért, hiszen épp elkezdtek jóra fordulni a dolgai, hisz megismerkedett egy kedves lánnyal és szerelmes lett. Maggie Gyllenhaalról a Titkárnő óta tudom, hogy nagyon jó színésznő, itt sem okoz csalódást. Bár Ferrellel elsőre kissé groteszk párosnak tűnnek, de mondom, csak első pillantásra. Így, naiv női fejjel számomra nehéz elképzelni, hogy ne egy ilyen nő lenne minden férfi VALÓDI álma, mármint az akivel VALÓBAN le akarja élni az életét, akibe IGAZÁN beleszeret.
Szóval úgy tűnik hősünk élete végre pozitív fordulatot vesz, azonban a láncdohányos írói válságban szenvedő Emma Thomson, azaz Karen Eiffel erről mit sem sejt. Épp a legmegfelelőbb halálnem kitalálásán töri a fejét...

... Harold utolsó esélye, hogy talán személyesen találkozva az írónővel, lebeszélheti őta megöléséről. Beszélnie nem is kell, puszta léte igazolja Kay számára az örök igazságot: az írás hatalom. Karen Eiffel lemond élete legnagyobb mesterművéről, hogy legalább ezt a főhősét megmenthesse.

Kiváló, tényleg kísértetiesen 'charliekauffmanos film, ezúttal Zach Helm tollából Will Ferrell mellett olyan kiváló színészekkel, mint Emma Thompson, Dustin Hoffman, Maggie Gyllenhaal és Queen Latifah.

Szerintem 90%!!

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Luisa Benning (Sunday, 22 January 2017 16:11)


    Hi! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

  • #2

    Timmy Ek (Tuesday, 24 January 2017 14:25)


    Hi! I'm at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the outstanding work!