MELQUIADES ESTRADA HÁROM TEMETÉSE

Egy betartott ígéret.

 

Immár két éve, hogy a cannesi filmfesztiválon bemutatták, ideje volt hát, hogy végre hozzánk is elérkezett a Tommy Lee Jones rendezésében és

főszereplésével készült Melquiades Estrada három temetése című remekmű. Elöljáróban megjegyezném, nem mindennapi műről van szó. Hihetetlenül erős film, és mondanivalója is akad bőven.
A történet főszereplője maga Tommy Lee Jones, azaz Pete Perkins megígérte barátjának, hogy ha ő hl meg előbb, hazaviszi a testét mexikói Jimenéz városába. Amire azonban nem számít: Mel hamarosan tényleg meghal. Pete ezek után kötelességének érzi, hogy teljesítse barátja utolsó kérését. Az időközben elfogott gyilkost (Barry Pepper) elrabolva, elindul Mexikóba, hogy méltó módon temethesse el Melquiadest. Egy road movie veszi hát kezdetét, melynek során nem egyszerű eldönteni ki is szenved jobban, a hulla vagy a gyilkos. A gyilkos hőség nem tesz jót Melqiuiades erősen oszlásban lévő testének, és ennek látványából kapunk is rendesen. A gyilkosnak pedig bűnhődnie kell, Barry Pepper pedig kétségbeesetten tűr, olykor szökni próbál, amikor épp lehetősége akad, persze sikertelenül.
A kiváló alakítások mellett a filmben feltétlenül dicséretet érdemel Guillermo Arriega forgatókönyve és a világ öt legjobb operatőre közé tartozó (A Misszióért Oscarral jutalmazott) Chris Menges által fényképezett csodaszép képi világ, Texas és Mexikó jellegzetesen kihalt, száraz vidékei. Ugyancsak a rendező és az operatőr együttműködését dicsérik az igazán különlegesen egyedi hangulatok, mégha nem is maguk a szituációk egyáltalán nem újak, hiszen hányezerszer láttunk már kávét töltögető pincérnőt, kocsmában üldögélő vagy épp a konyhában szeretkező embereket. Mégis, mindezen ismerős jelenetek ha nem is újnak, de eredetinek hatnak a filmben.
Tommy Lee Jones Ron Howard Eltűntek című westernje után újfent kiemelkedő alakítást nyújt eme zsánerben, a legkevésbé sem utánozva magát. A film másik főszereplője a számomra mindezidáig szinte teljesen ismeretlen Barry Pepper kellemes meglepetés, eddig mindössze a Ryan közlegény megmentése valamint a John Travolta nevével fémjelzett megabukta, a Háború a Földön kapcsán hallottam róla, azonban úgy tűnik, hogy a srác tényleg jobb sorsra érdemes, hiszen itteni alakítása egészen kiváló. Van benne és a feleségét játszó January Jones-ban valami jellegzetesen mai amerikaiság, ami szöges ellentétben áll a Tommy Lee Jones karakterével és tulajdonképpen egész Texas-szal. És holott nem mondható újszerű helyzetnek, mármint két ennyire különböző ember egy úton, mégis, a film sehol egyetlen percre sem sablonos, és mindvégig fenntartja a néző érdeklődését.
Összefoglalva, tényleg csak dicsérni tudom Tommy Lee Jones első mozifilmes rendezését. Az utóbbi években igencsak elfeledett műfaj lett a western, főleg mivel Clint Eastwood olyan látványosan, sok Oscarral jutalmazva eltemette, mégis, e zsáner újra és újra bebizonyítja, hogy igenis érdemes foglalkozni vele.

100% és punktum.

Write a comment

Comments: 0