MESTERDETEKTÍV

Szerepcsere, avagy Jude Law újra Michael Caine-t játssza

 

Az 1972-ben készült eredeti, Joseph L. Mankiewitz rendezte mű újragondolása. Michael Caine maradt, csak szerepet cserélt, az ő régi szerepét Jude Law vette át - az Alfie után szabadon...
... és teljesen jogosan, úgy vélem, mivel már ott is bebizonyította, hogy nemcsak korosztályának egyik legjobb színésze, de képes Michael Caine nyomdokaiba érni. Az Alfie igazi stílusteremtő film, amit jó nézni, még akkor is, ha női szemmel talán inkább elítélnem kéne ezt a "mocsok macsót". De nem lehet. Alfie kimondottan szeretnivaló. Charles Shyer filmje tökéletesen megértette és újrafogalmazta Alfie figuráját, hogy az napjaink New Yorkjában is megállja a helyét. Jude Law pedig tökéletes választás volt a szerepre.
A Mesterdetektív remake-je kapcsán szinte egyértelműnek tűnhetett hát a választás, hogy ha  Michael Caine játssza Laurence Olivier egykori szerepét, Andrew Wyke-ot, akor Jude Law legyen az új Milo Tindle.
A forgatókönyvet ezúttal napjaink egyik legjobb drámaírója, Harold Pinter írta (újra). A rendezői székbe pedig a színpadi darabok megfilmesítésének egyik legnagyobb mestere, Kenneth Branagh ült. Eme négy zseniális ember filmje az új Mesterdetektív.
A filmet végig Caine és Law játssza végig, macska-egér/kutya-macska... ésígytovább barátság hangulatában. Mind színészileg, mind dramaturgialiag tökéletes filmről van szó. Ez utóbbinak nagy segítsége a helyszín, Andrew Wyke hipermodern, illetve hát, hogy is mondjam, "dizájnos" lakása.

Nekem egész egszerűen leesett az állam. Bár tény, magasra tettem a lécet, az alfie után, főképp, de a Mesterdetekív rutinból, magasan átgrotta azt. Már az első öt perc után.

Észbontóan jó film!

Szerintem: 100%

Write a comment

Comments: 0