A BAKANCS-LISTA

...avagy egy utolsó nagy kaland!

 

A két a halál árnyékának völgyében haladó öregúr története egy amolyan klasszikus buddy-movie, melyben két homlokegyenest ellentétes jellemű, haldokló kénytelen kelletlen egy szobába kerül a kórházban, köszönhetően egyikük, azaz a tulaj szigorú szabályzatainak. Ez alól, a legnagyobb bánatára, még neki sincs menekvés. Így találkozik Edward Cole (Jack) és Carter Chambers (Morgan Freeman). Az igazi történet ott indul, mikor a halálos beteg Carter egykori tanára javaslatára listát kezd írni azokról a dolgokról, miket még szeretne átélni. Azonban, mikor megtudja, hogy már csak alig egy éve van hátra a papírt elhajítja... természetesen nem a kukába, csak  a földre. Így talál rá Edward, akinek nagyon megtetszik az ötlet. Maga is kiegészíti a listát, és ráveszi Cartert, hogy igenis tartsa magát az elképzeléshez, valósítsák meg azt mind, ami a papíron áll. Carter végülis kötélnek áll, felesége akarata ellenére.
A lista valóban jó mókának bizonyul, a két színész láthatóan lubickolnak szerepeikben, majd ahogy halad előre a filmidő, úgy válnak a kívánságok vidámból szívmelengetővé, majd egészen komorrá, hogy végül, az utolsó elem a listán már szinte katartikus erővel hathasson. Személyes kedvencem Edward Cole "Megcsókolni a leggyönyörűbb lányt a világon" kívánsága, megy az egyik legszívmelengetőbb pillanata a filmnek.
A két színész mellett nem nagyon jut szerep másoknak, főként mert a forgatókönyv gyakorlatilag teljesen rájuk épít, de azért érdemes kiemelni Sean Hayes-t, aki Thomas (illetve Matthew) szerepében, Edward szenmélyi asszisztenseként tűnik fel a vásznon, valamint Beverly Todd Carter felesége és Rob Morrow Edward orvosa szerepében.

Helyes kis film, szerintem 85%

Write a comment

Comments: 5