ESZTER HAGYATÉKA

"Mert a hűség kegyetlenül meggyötri az embert, aki hűséges, az mindig egyedül van!" (Alfredo - Nuovo Cinema Paradiso)

 

Alfredo e szavai jutottak leginkább eszembe a film nézése közben, azt hiszem nem teljesen alaptalanul. Az Eszter hagyatékának története ugyan pusztán egy nap, mégis, egy élet tükröződik benne. Egy idősebb korára is szép úrinő élete, kinek egyetlen "bűne", hogy egész életében hűséges maradt egyetlen szerelméhez, Lajoshoz, még ha a férfi mást is vett feleségül - Eszter nővérét.
A kettős érzelmek története, filmje ez. A napja pedig nem más, mint Lajos visszatérése. Kettős, ellentétes érzelmek dúlnak, főképp Eszter szívében, hisz Lajos visszatérése ugyanúgy rég várt, mint amennyire nem várt, hisz a férfi önző, és mindenki tudja róla, hogy csak azért tér vissza, mert meg ajkar szerezni valamit. Eszter fél a találkozástól, hisz még mindig szereti őt, ugyanakkor vágyik a találkozásra, hisz erősnek gondolja magát.
Csodálatos történet ez, az "egy nap az élet" szerű történetek legnagyobb mesterének, Márai Sándornak tollából, mely csodálatos fényképezéssel (Gózon Francisco) és nagyszerű színészi alakításokkal (Cserhalmi György), bár kissé tévéjáték szerű rendezéssel elevenedik meg előttünk a vásznon.

Szerintem: 65%

Write a comment

Comments: 1