TOLVAJOK VÁROSA

Míg Matt Damon a színészi Oscar-díjak felé hajt,
Ben Affleck inkább a rendezői kategóriát vette célba.

 

Igencsak felkaptam a fejem néhány éve, amikor megtudtam, hogy a Good Will Hunting Oscar-díjas írópárosának számomra szimpatikusabb fele, azaz Ben Affleck rendezésre adja a fejét. Kíváncsiságtól fűtve ültem be a moziba és mondhatom, igen kellemes meglepetésben volt részem. Affleck egy kifinomult és elgondolkodtató krimit tett le az asztalra, ami igazán méltó módon képviselte azt a gondolatvilágot, amit annak idején a Good Will Hunting. Nagyon jó választás volt továbbá, hogy öccsét választotta a főszerepre, nem csak Casey színészi kvalitásait figyelembe véve, de az a tény se mellékes, hogy Ben sokkal inkább a rendezésre tudott koncentrálni.
Legutóbbi filmje a Tolvajok városa újfent Bostonban játszódik, mint elődei és ezúttal maga Ben játssza a főszerepet is, bár tény, hogy ezúttal is inkább rendezői munkája az, ami igazán említésre méltó. És második (harmadik) bostoni témájú filmje után azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy Ben Affleck ugyanúgy Boston rendezője, ahogy Woody Allen New York-é vagy éppen Kevin Smith New Jersey-é, mert bár személyesen egyik nagyvárost sem ismerem, mégis mindhárom rendezőnek elhiszem, hogy mindennél jobban ismerik szülővárosaikat .
A Tolvajok városa szereplőgárdája is megerősít ebben. A film legerősebb alakítását Jeremy Renner nyújtja, de több kisebb szerepekben is olyan színésznagyságok tűnnek fel, mint Pete Posthletwaite vagy épp Chris Cooper. Női vonalon kissé haloványabb a felhozatal, úgy érzem Rebecca Hall csuklóból hozta a figurát, Blake Lively pedig valószínűleg a tipikus bostoni külvárosi lány/fiatal anya megtestesítője, mint a Hideg nyomonban Amy Ryan… bár ő azért nem Oscar-színvonalon.
A film hangvétele jóval könnyedebb, mint a Hideg nyomon esetében, ezúttal az akciójelenetek és a humor, tehát a szórakoztató elemek a hangsúlyosabbak. Mindig meglepődök rajta, bár tényleg nem tudom miért, mikor egy film eléri, hogy szimpatizáljak a bűnözőkkel. És most nem a vadnyugat gerinces jófiúira gondolok, akik szembeszállnak a törvénnyel, hogy megvédjék a védteleneket, hanem pontosan ezekre a külvárosi suttyó nehézfiúkra, akiknek a megértéséhez egy roppant megértő, szociológus hajlamú lélek vagy – most már biztos – ez (vagy egy hasonló) film szükséges.

Lazán 90%.

Write a comment

Comments: 0