VICKY CRISTINA BARCELONA

Woody Allen egyik legjobbja.

 

Nem vagyok kimondottan nagy rajongója az emberi kapcsolatok new york-i szakértőjének, de ezúttal azt kell mondjam nagyon beletalált valaminek a közepébe, de úgy, hogy még én se tudok elmenni mellette szó nélkül.
A Vicky Cristina Barcelona főszereplői három nő. Vicky (Rebecca Hall), a jellegzetesen céltudatos, okos nő archetípusa, az, aki tökéletesen be tud illeszkedni. Christina (Scarlett Johansson) tipikus megfelelője azoknak, akik különlegesnek és többre hivatottnak érzik magukat, amivel többé-kevésbé tudatosan tönkreteszik magukat, pusztán azzal, hogy próbál egyedi maradni a környezetében. És ott van a hamadik típus, Barcelona ... öö, azaz Maria-Elena (Penelope Cruz). Ő a tökéltesen őrült, önpusztító és esélytelen mintaképe. Fogalma sincs mit akar, fogalma sincs mit miért tesz, de bármit is tesz, azt nagyon akarja.
E három nő közt sínylődik Juan Antonio Gonzales (Javier Bardem), az úgynevezett művész, akinek művészete leginkább abban érhető tetten, hogy TÖKÉLETESEN ért a nők nyelvén. Pontosan tudja kihez hogyan kell közelíteni. Vagy talán mégse? Maria-Elenával való viharos kapcsolata mást sejtet, azonban ez már csak így megy a túlságosan is hasonló emberek közt. Se veled, se nélküled. Őrült jó film. Szerintem simán 90%.

Write a comment

Comments: 0